W odpowiedzi Witoldowi Maislowi - Lesiński, Bogdan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
Żaden recenzent nie spodziewa się tego, że autor recenzowanej pracy uzna jego argumenty. Nie żąda tego, liczy jednak na to, że autor przedstawi takie kontrargumenty, które w toku dyskusji przyczynią się do lepszego poznania naukowego. „Krytyka naukowa […] — pisał Jan Adamus — stanowi nieodłączną część samej nauki, stanowi jej konieczną funkcję".