O recepcji idei umowy społecznej w Polsce w czasach stanisławowskich - Grześkowiak-Krwawicz, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Teoria umowy społecznej podobnie jak wolności w stanie natury nie jest wynalazkiem oświeconych. Również w Polsce jej echa można dostrzec już w wypowiedziach XVII wiecznych - wspominał o niej nawet autor Domina palatii regina libertas, dziełka uchodzącego za kwintesencję ideologii sarmackiej, której na ogół nie przypisuje się szerokiej podbudowy teoretycznej