Podstawowe zasady ustroju polskiego notariatu w świetle projektów i opinii z lat 1918-1933 - Malec, Dorota (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Notariat na ziemiach polskich posiada długą, wielowiekową tradycję. Mimo, iż stanowił i stanowi po dzień dzisiejszy przedmiot zainteresowania wielu autorów, wciąż nie doczekał się kompleksowej monografii. Postulat wypełnienia istniejącej luki badawczej i opracowania historii polskiego notariatu podnoszono w ostatnich latach kilkakrotnie.