Décréta Iuris - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
W przepysznym Registrum ortilegiorum , zawierającym blisko trzy tysiące dekretów , ogłoszonych przez profesorów Ludwika Łysiaka (Kraków) oraz Karin Nehlsen - v. Stryk (Köln) , wyróżnić można trzy ich rodzaje: takie, które są rzeczywiście wyrokami - dekretami Sądu Najwyższego Magdeburskiego Grodu Krakowskiego (Ius Supremum Magdeburgense Castri Cracoviensis, ISMCC), rozstrzygającymi odwołania od sądów niższych pierwszej i drugiej instancji. Tych jest olbrzymia większość. One uzasadniają w pełni tytuł publikacji.