Sprawa Marbury v. Madison z 1803 r. a kształtowanie się zasady sądownictwa konstytucyjnego - Górski, Grzegorz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2000)
Rok 1803 jest kluczową datą w dziejach amerykańskiego konstytucjonalizmu. Ogłoszony wtedy przez Przewodniczącego Sądu Najwyższego Johna Marshalla wyrok w sprawie Marbury v. Madison stał się przełomowym wydarzeniem nie tylko jednak dla niego. Rozpatrywana przez Sędziego Marshalla sprawa stała się również jednym z najbardziej znaczących w dziejach prawa przewodów sądowych, a autorowi orzeczenia otworzyła drogę do zajęcia miejsca pośród najwybitniejszych twórców prawa w dziejach.