Jeszcze raz o małopolskich starostach grodzkich w XV i XVI w. W odpowiedzi Barbarze Waldo - Łysiak, Ludwik (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Po raz czwarty zabieram głos na temat rozprawy habilitacyjnej Barbary Waldo pt. Urząd starosty sądowego w Małopolsce w XV i XVI wieku. Z kilku powodów czynię to niechętnie. Po pierwsze, Autorka – jak świadczy o tym jej odpowiedź na moją recenzję – jest tak dalece uodporniona na wszelką argumentację podważającą jej poglądy, że nie należy w żadnym punkcie dyskusji oczekiwać jakiejkolwiek zmiany jej stanowiska. Sądzę nawet, że wspólna platforma tej dyskusji jest dość krucha, skoro – poza wielu innymi – różnimy się w tak podstawowych kwestiach, jak określenie istoty badanego tematu i wybór podstawy źródłowej. Po drugie, trudno dyskutuje się z Autorem przekonanym, że jego praca jest dziełem doskonałym i w zasadzie lepszą już być nie może. A tymczasem trzeba niekiedy uznać swoje błędy, zwłaszcza jeżeli są one oczywiste, i nie można traktować czynionych z tego powodu zarzutów jako krytykę ad personam. Po trzecie, zarówno lektura omawianej pracy, jak również odpowiedź na mój artykuł recenzyjny nasuwają podejrzenie, że Autorka nie zawsze odróżnia polemikę od kłótni oraz argumentację naukową od emocjonalnej. Oczywiście w takiej sytuacji również trudno osiągnąć jakiekolwiek porozumienie. Oto powody mojej niechęci, po których przedstawieniu mógłbym w zasadzie zakończyć swoją replikę. W odpowiedzi B. Waldo znalazły się jednak pewne nowe elementy, nie ujawnione w samej pracy, a wymagające także z mojej strony odpowiedniego komentarza. Dlatego więc dodaję tu jeszcze kilka dalszych uwag.