A. Mączak, Rządzący i rządzeni. Władza i społeczeństwo w Europie wczesnonowożytnej - Anusik, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Antoni Mączak, Rządzący i rządzeni. Władza i społeczeństwo w Europie wczesnonowożytnej, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1986, ss. 327.