Spory wokół projektów ordynacji wyborczej do Sejmu Ustawodawczego w 1946 r. - Stępień, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Przebieg działań wojskowych w czasie drugiej wojny światowej zmienił sytuację polityczną w Polsce. Na wyzwalanych terenach władzę przejął obóz polityczny zorganizowany przez Polską Partię Robotniczą przy wsparciu Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich.