Teoretyczno-metodologiczna refleksja Jana Adamusa i jego koncepcje historiograficzne - Grabski, Andrzej Feliks (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
W jednej z ostatnich swoich prac Jan Adamus napisał: „Nie jestem teoretykiem ani metodologiem historii; nie lubię zajmować się tymi zagadnieniami, o ile nie widzę ich związku z praktyką badawczą. Należę zatem do tych osób, które rozumieją, że niektóre zagadnienia teoretyczne mają też i znaczenie praktyczne”.