Jan Adamus jako historyk prawa - Rymaszewski, Zygfryd (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Nie ulega wątpliwości, że Jan Adamus jest znany szerszym kręgom głównie ze swych prac historyczno-ustrojowych. Jednakże jego wkład w naukę historii prawa jest i pokaźny i jakościowo znakomity. Na tę znakomitość składają się zarówno waga podejmowanych tematów jak też silne przepojenie prac refleksją metodologiczną. Zwłaszcza refleksja metodologiczna jest głównym wyróżnikiem dorobku tego naukowca. Pozostaje ona jako trwale osiągnięcie nawet w tych pracach, w których ustalenia szczegółowe już się w części zdezaktualizowały dzięki późniejszym badaniom.