Problem syntezy dziejów Polski w poglądach historiogrąficzno-metodologicznych Jana Adamusa - Kaute, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1997)
Jeżeli spojrzy się na całokształt dorobku intelektualnego Jana Adamusa, to - jak się wydaje - można uznać, iż znaczna część jego zainteresowań oscylowała wokół dziejów Polski i kultury Słowian. Te zainteresowania obejmowały zarówno szeroki zakres czasu - od powstania państwa do współczesności - jak i różne aspekty przeszłości. Z dokonaniami wybitnych autorów jest wszakże najczęściej tak, iż ich twórczość, mimo że odnosi się ona do wielu, nieraz bardzo odległych od siebie zagadnień, ma u fundamentów jakiś jeden podstawowy problem. I jest to kwestia o największej skali trudności. Z taką sytuacją mamy właśnie do czynienia w dorobku naukowym Adamusa.