Przestępstwo najścia na dom (invasio domus) w nowożytnym polskim prawie ziemskim - Górski, Kacper (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Najście na dom (invasio domus) było w polskim prawie ziemskim przestępstwem kryminalnym. W artykule scharakteryzowano tę zbrodnię na podstawie źródeł normatywnych, dawnego piśmiennictwa prawniczego i praktyki sądowej. Tekst stanowi również eksperyment w zakresie metody badania staropolskiego prawa karnego polegający na wykorzystaniu schematu znamion (przedmiotowych i podmiotowych) czynu zabronionego. Przedstawione zostały najważniejsze źródła normatywne, poszczególne znamiona przedmiotowe (wtargnięcie do domu, użycie gwałtu, okrwawienie domu) i podmiotowe (umyślność), a także problem dobra prawnego, kary i wybranych kwestii procesowych. W konkluzji stwierdzono, że najście na dom stanowi wyjątkowy w prawie ziemskim przypadek przestępstwa, obszernie uregulowany w prawie stanowionym. Na interpretację przepisów wpływ miały inne porządki prawne, ale nie udało się stwierdzić, czy decydujące były źródła prawa mazowieckiego, litewskiego, czy może jurysprudencja rzymska. Stwierdzono ponadto, że w staropolskiej praktyce prawniczej posługiwano się poszczególnymi elementami opisu przestępstwa tak, jak współcześnie czyni się to ze znamionami typu czynu zabronionego.