Likwidacja stosunków dominalnych w niektórych miastach prywatnych Galicji przed rokiem 1848 - Opas, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
Znaczną część miast w dawnej Polsce stanowiły miasta prywatne w dobrach feudałów świeckich i duchownych1. Reprezentowały one odrębny typ miasta; stosunki w nich panujące przeważnie znacznie się różniły od stosunków w miastach królewskich. Ujmując rzecz ogólnie: jedna z zasadniczych różnic polegała na tym, że w miastach prywatnych silniej i dłużej zaznaczyły się elementy feudalne, co wiązało się przede wszystkim z zależnością prawną i gospodarczą miasta i jego mieszkańców od dziedzica2. W dawnej Polsce bardziej liczące się reformy w tych dziedzinach przeprowadzono tam w czasach Stanisława Augusta3.