Ze studiów nad urzędami w Polsce XI i XII w. (wojewoda, komornik, podkomorzy) - Spors, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1992)
Problematyka organizacji urzędniczej w Polsce wczesnośredniowiecznej od szeregu lat cieszy się coraz większym zainteresowaniem badaczy. Zainteresowanie to dotyczy owej organizacji w odniesieniu zarówno ogólnopaństwowym jak i poszczególnych dzielnic kraju. Niekiedy też przedmiotem tego zainteresowania są poszczególne urzędy, których geneza i charakter przedstawiają się w świetle źródeł niejasno i budzą wiele kontrowersji. Do takich urzędów należą w pierwszej kolejności urząd wojewody, komornika i podkomorzego. Tym też urzędom poświęcony jest niniejszy artykuł, w którym zajmiemy się w szczególności problemem stosunku wojewody do komornika, starając się wyjaśnić, czy w przypadku wojewody i komornika mamy w Polsce wczesnośredniowiecznej do czynienia z dwoma różnymi urzędnikami, czy też z jednym - wojewodą - komornikiem noszącym łacińską nazwę palatinus.