Idea zwołania sejmu konnego w latach 1688 - 1689 - Maroń, Jerzy W. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1992)
Lata 1688/1689 stanowią bardzo interesujący okres w dziejach panowania Jana III Sobieskiego. Czynione przez monarchę próby reorientacji polityki zagranicznej powiązane z usiłowaniami wzmocnienia pozycji Jakuba Sobieskiego jako przyszłego następcy tronu, doczekały się szeregu opracowań. Główny nacisk położono w nich na dwa zagadnienia: politykę zagraniczną oraz wydarzenia na sejmach 1688 i 1688/1689 r. Stosunkowo niewiele miejsca zajęły w rozważaniach tych badaczy kwestie wewnętrzne, a zwłaszcza stanowisko społeczności szlacheckiej. Jedynie K. Piwarski i Z. Wójcik zwrócili większą uwagę na tę problematykę. Dlatego, jak sądzę, warto pokusić się o przedstawienie koncepcji zwołania sejmu konnego w tych latach oraz jej recepcji pośród szlachty.