Jan M. Piskorski, Kolonizacja wiejska Pomorza Zachodniego w XIII i w początkach XIV w. na tle procesów osadniczych w średniowiecznej Europie, 1990 - Walachowicz, Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1992)
Recenzja: Jan M.Piskorski, Kolonizacja wiejska Pomorza Zachodniego w XIII i w początkach XIV, na tle procesów osadniczych w średniowiecznej Europie, Wydział Historii i Nauk Społecznych PTPN, Prace Komisji Historycznej, t. 41, Poznań 1990