Karolińska geneza trybutarnego stosunku władców Polski do królów niemieckich (X - XIII w.) - Rymar, Edward (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1989)
Prawnopolityczny stosunek Polski do Niemiec w X - XII w., przedmiot dociekań pokoleń historyków polskich i niemieckich, wywołuje ciągle namiętne spory. Został on zawiązany najpóźniej w latach 963 - 965, kiedy to margrabia Gero nadzorujący wszystkie ludy słowiańskie zmuszone do płacenia Niemcom trybutu aż do rzeki Odry i Bałtyku, przywiódł też naszego Mieszka I, walczącego właśnie bez powodzenia z Wolinianami u ujścia Odry, do posłuszeństwa cesarzowi. Mieszko określany jest odtąd w źródłach niemieckich „przyjacielem cesarza” (amicus imperatoris), ale zmuszony jest mu płacić trybut „aż po rzekę Wartę”