O recenzji Wacława Uruszczaka uwag kilka. - Malec, Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1989)
Zbyt lekko i pośpiesznie postanowił Wacław Uruszczak rozprawić się z moją pracą habilitacyjną o polskiej myśli administracyjnej XVIII w. Jeszcze nie wyschła dobrze farba drukarska, a on już złożył w Redakcji Czasopisma Prawno-Historycznego obszerną recenzję, a raczej listę zarzutów, braków, postulatów, porad i życzeń, podbudowaną naprędce zebraną i pobieżnie przeczytaną literaturą.