Orzecznictwo austriackiego Trybunału Administracyjnego w sprawach wyznaniowych (1876-1918) - Dziadzio, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1995)
Spojrzenie na prawo wyznaniowe w dawnej Austrii przez pryzmat orzecznictwa Trybunału Administracyjnego wydaje się słuszne, gdyż podstawowe i — jak dotąd — najbardziej wszechstronne opracowanie naukowe austriackiego ustawodawstwa wyznaniowego ujmuje je wyłącznie w formie czysto opisowej, a nie analitycznej1. Przedstawienie jurysdykcji Trybunału Administracyjnego w sprawach wyznaniowych pozwala pełniej oddać stan stosunków wyznaniowych w austriackiej monarchii konstytucyjnej.