Jeszcze o treści dokumentu lubiąskiego z 1175 r. - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1995)
Punktem wyjścia dla naszych rozważań jest akt przywołany w tytule artykułu. Data jego stanowić ma kamień graniczny w procesie germanizacji Śląska (Markstein in der Geschichte des deutsch werdenden Landes). Odtąd mieli napływać masowo do tej dzielnicy koloniści z zachodu, przede wszystkim z Niemiec, a więc Niemcy, choć osadnikami byli nieraz chłopi innej narodowości, np. Czesi.