Definicje prawa własności w rozwoju dziejowym - Rozwadowski, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
I. Wprowadzenie. II. Czy własność jest prawem, które można zdefiniować? III. Bliski Wschód i Grecja. IV. Prawo rzymskie. V. Glosatorzy, komentatorzy i humaniści. VI. Własność w najnowszej literaturze prawa rzymskiego. VII. Wielkie kodyfikacje XIX i XX w. wobec prawa własności. VIII. Własność w polskim prawie rzeczowym. Właściwe wywody dotyczące definiowania prawa własności poprzedzić wypada przypomnieniem pewnych prawd, które w gronie prawników mogą uchodzić nie tylko za oczywiste, ale wręcz za banalne. Pierwszą z nich jest ta, że własność jako instytucja prawna jest kategorią historyczną. Właśnie to prawo stało się podstawą rozbicia społeczeństwa na klasy: z jednej strony właścicieli, z drugiej tych, którzy własności byli pozbawieni albo i sami byli przedmiotem tego prawa. To przede Wszystkim dla ochrony tego podstawowego prawa, jakim jest własność, powstała pierwsza organizacja państwowa i stąd integralne połączenie obu tych zjawisk historycznych, jakim jest państwo i prawo.