Reformy administracyjne na Żmudzi w drugiej połowie XVIII wieku - Błaszczyk, Grzegorz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
W niniejszym artykule stawiamy sobie za cel przedstawienie reform administracyjnych na Żmudzi w 2 połowie XVIII w. Reformy te oraz poprzedzające je projekty stanowią fragment podjętej w tym czasie gruntownej reformy ustroju Rzeczypospolitej, częściowo zrealizowanej w Konstytucji 3 maja. Na przykładzie jednego z regionów Rzeczypospolitej (o powierzchni około 23 000 km2) będziemy obserwować poczynania zmierzające przede wszystkim do uzdrowienia miejscowych stosunków. Nie brakowało tam również myśli o szerszych horyzontach, przydatnej także do reformy w innych regionach państwa.