Walka o wyodrębnienie Galicji (1868-1873) - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
W dziejach polskich walk narodowowyzwoleńczych Galicja — poza rokiem 1846 — niewiele zajmuje miejsca. Podkreśla się głównie jej rolę jako zaplecza dla powstania listopadowego i styczniowego, po którym Galicja właśnie, w związku z dość szeroką autonomią, najszybciej przeszła na pozycje lojalizmu i rezygnacji z dążeń narodowowyzwoleńczych. Pogląd ten, słuszny w ogólnych swych zarysach, wymaga jednak poważnej korekty, jeśli idzie o pierwsze dziesięciolecie po powstaniu styczniowym.