Szkice do portretu uczonego. O Juliuszu Bardachu w pięćdziesięciolecie twórczości - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
Trudno określić – jeżeli to w ogóle możliwe – kiedy w człowieku budzi się to, co powoduje, że dalsze swe życie poświęca już dociekaniom, że staje się – jak to niezbyt jednoznacznie zwykło się mawiać – uczonym. Jeszcze zaś trudniej zgadnąć, co rozstrzyga o miejscu, które wybiera on w tym swoim powołaniu: ciszę samotności, czy wir życia pełnego walk, niespodzianek i niebezpieczeństw.