Stan badań nad problematyką prawa średzkiego. Studium na 750-lecie pouczenia miasta Halle dla Środy Śląskiej (1235-1985) - Zdrójkowski, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1985)
W 1985 r. minęło 750 lat od wydania głośnego pouczenia miasta Halle dla Środy Śląskiej. Podobnie jak przywilej chełmiński z 1233 r., będący fundamentem powstania prawa chełmińskiego, stało się ono podbudową prawa średzkiego, które łącząc elementy prawa flamandzkiego i magdeburskiego, stworzyło nową, bardzo rozpowszechnioną na ziemiach polskich, odmianę prawa magdeburskiego. Prawo średzkie, neutralizując niebezpieczne dla państwa polskiego elementy prawa magdeburskiego, stało się podstawą do utworzenia ponad stu (według ostatnich moich ustaleń – 132) miast (w tym także osad targowych i klasztornych) oraz łącznie z osadami wiejskimi – ponad tysiąca miejscowości.