System władzy w Polsce ostatnich Jagiellonów (1506-1572) - Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
I. Układ sił politycznych w państwie. II. Kategorie środków władczych: A. Manipulowanie instytucjami politycznymi. B. Propaganda w działalności politycznej. C. Kształtowanie motywacji. D. Środki przymusowo-represyjne. III. Próba podsumowania. Polska XVI w. stanowiła nadal monarchię stanową, w której władza państwowa była sprawowana z jednej strony przez monarchę i oddany mu krąg urzędniczy, z drugiej zaś przez reprezentację stanów. Swoistą polską cechą było jednak ograniczenie tej ostatniej w zasadzie do szlachty i wyższego duchowieństwa. Jedynie te dwie grupy społeczne uczestniczyły w życiu politycznym. Pozostałe stany, poza nielicznymi wyjątkami, były z niego wyłączone bądź też zepchnięte do pozycji przedmiotów działań politycznych.