Początki najpierwsze do prawodawstwa. Materiały z prac nad Zbiorem Praw Sądowych Andrzeja Zamoyskiego - Borkowska-Bagieńska, Ewa (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
Wydawnictwa źródłowe ukazujące rozwój nowożytnej polskiej myśli prawniczej, zwłaszcza myśli kodyfikacyjnej, nie są liczne. Historyk prawa I Rzeczypospolitej ma co prawda do dyspozycji druki ustaw, spisów, kompendiów i zbiorów prawa, powstałych w wyniku inicjatyw kodyfikacyjnych w XVI - XVIII w., ale niewiele ma źródeł obrazujących przebieg prac i dyskusję nad problemami spornymi oraz podstawy doktrynalne kodyfikowanego prawa. Szczególny niedostyt odczuwa w tym względzie badacz myśli prawniczej XVIII w., okresu znaczącego w historii doktryn politycznych i prawnych. Pierwsza zwłaszcza, spośród dwóch podjętych w drugiej połowie stulecia prób kodyfikacji prawa polskiego, nie znalazła dotąd należytego odbicia w wydawnictwach. O ile bowiem wydawnictwo S. Borowskiego, z uzupełnieniami opublikowanymi przez Z. Zdrójkowskiego i A. Lityńskiego, dostarcza sporo materiału obrazującego przebieg prac nad kodeksem Stanisława Augusta, o tyle brak wydawnictw związanych z pracami nad wcześniejszą i znacznie bardziej zaawansowaną próbą kodyfikacji — Zbiorem Praw Sądowych, poza cząstkowymi materiałami opublikowanymi przez A. Skałkowskiego .