Wiktor Osiatyński, Ewolucja amerykańskiej myśli społecznej i politycznej, PWN, Warszawa 1983, ss. 377; Współczesny konserwatyzm i liberalizm amerykański, PWN, Warszawa 1984, ss. 553 (=Współczesne doktryny polityczno-prawne USA Pod red. J. Wróblewskiego, t. I-II) - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
Recenzja: Wiktor Osiatyński, Ewolucja amerykańskiej myśli społecznej i politycznej, PWN, Warszawa 1983, ss. 377; Współczesny konserwatyzm i liberalizm amerykański, PWN, Warszawa 1984, ss. 553 (=Współczesne doktryny polityczno-prawne USA Pod red. J. Wróblewskiego, t. I-II)