Zasady prawne w dekretach krakowskich - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1999)
Średniowiecze - wiadomo - charakteryzuje się tym, że opiera się na prawie zwyczajowym nie pisanym, na ius non scriptum. Na przekór temu faktowi Dekrety z upodobaniem powołują się na prawo pisane, 2. 326: ius eciam scriptum est, 2. 690: de iure scripto, 2. 834: quamvis hoc est contra ius scriptum, 2. 834: licet ex iure scripto. W nich wszakże nosi ono równocześnie określenia consuetudo, mos, modus, ritus, alde gewonheit, recht.