Jeszcze o „dziewiątej części” - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1999)
W 49 tomie „Czasopisma” za rok 1997 opublikowałem niewielkie studium poświęcone „dziewiątej części”, zagadkowemu mechanizmowi skarbowego z czasów przed trwałym zakorzenieniem się na Śląsku podatku szacunkowego. Cały materiał źródłowy wówczas na ten temat posiadany był nader skromny, przy tym częściowo przygodny, stąd więc nie udało się wtenczas odpowiednio wyjaśnić tej instytucji. Obecnie natrafiłem na jeszcze dwa inne teksty mogące na tę kwestię rzucić nieco odmienne światło, aczkolwiek ciągle jeszcze ostatecznie jej nie rozwiązując. Korzystam więc z uprzejmości Redakcji by parę dodatkowych spostrzeżeń dorzucić do mojej wcześniejszej wypowiedzi na ten temat.