Bibliografia zawartości za lata 1948-1967 - Sobotka, Roman (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
UKŁAD BIBLIOGRAFII I. Źródła (1-162) II. Historia i krytyka źródeł (163-306) III. Wydawnictwa pomocnicze (307-352) IV. Zagadnienia metodologiczne (353-371) V. Literatura i nauka prawa oraz ich dzieje (372-885) VI. Historia doktryn prawnych i programów społeczno-ustrojowych (886-1041) VII. Ustrój gospodarczy i społeczny (1042-1156) 1. Podstawy ustroju gospodarczego (1042-1082) 2. Ustrój społeczny (1083-1148) 3. Status mniejszości (1149-1156) VIII. Ustrój polityczny i administracyjny (1157-1670) 1. Zagadnienia ogólne (1157-1324) 2. Panujący, władze centralne (1325-1359) 3. Konstytucje, parlamentaryzm (1360-1509) 4. Administracja (1510-1578) 5. Skarbowość (1579-1604) 6. Wojskowość (1605-1615) 7. Organizacja miast (1616-1658) 8. Organizacja wsi (1659-1670) IX. Kościoły i wyznania (1671-1699) X. Organizacja wymiaru sprawiedliwości i proces (1700-1828) XI. Prawo cywilne (1829-1948) XII. Prawo karne i penitencjarne (1949-2003) XIII. Prawo gospodarcze (2004-2020) XIV. Prawne regulowanie stosunków pracy i prawo pracy (2021-2032) XV. Prawo narodów i stosunki międzynarodowe (2033-2059) XVI. Ogólne (2060-2824) 1. Bibliografie (2060-2143) 2. Księgi pamiątkowe, prace zbiorowe (2144-2293) 3. Konferencje, wystawy (2294-2491) 4. Dzieła ogólne, podręczniki (2492-2790) 5. Czasopisma, wydawnictwa seryjne (2791 -2824) INHALTSANGABE I. Quellen (1-162) II. Quellengeschichte und Quellenkritik (163-306) III. Hilfswissenschaftliche Publikationen (307-352) IV. Methodologisches (353-371) V. Geschichte der Rechtsliteratur und der Rechtswissenschaft (372-885) VI. Geschichte der Rechtsideen und der Sozialverfassungsprogramme (886-1041) VII. Wirtschafts- und Sozialverfassung (1042-1156) 1. Grundlagen der Wirtschaftsverfassung (1042-1082) 2. Sozialverfassung (1983-1148) 3. Status der Minderheiten (1149-1156) VIII. Politischer und verwaltungsmässger Aufbau (1157-1670) 1. Allgemeines (1157-1324) 2. Die Monarch, die Zentralbehörden (1325-1359) 3. Die Verfassungen, der Parlamentarismus (1360-1509) 4. Die Verwaltung (1510-1578) 5. Das Finanzwesen (1579-1604) 6. Das Heerwesen (1605-1615) 7. Die Stadtverfassung (1616-1658) 8. Dorfverfassung (1659-1670) IX. Kirchen und Bekenntnisse (1671-1699) X. Justizwessen und Prozeß (1700-1828) XI. Zivilrecht (1829-1948) XII. Strafrecht und Pönitentiarrecht (1949-2003) XIII. Wirtschaftsrecht (2004-2020) XIV. Rechtliche Regelung der Arbeitsverhältnisse und Arbeitsrecht (1021-2032) XV. Völkerrecht und internationale Beziehungen (2033-2059) XVI. Allgemeines (2060 -2824) 1. Bibliographien (2060-2143) 2. Festschriften, Sammelbände (2144-2293) 3. Tagungen, Ausstellungen (2294-2491) 4. Werke allgemeinen Inhalts, Lehrbücher (2492-2790) 5. Zeitschriften und Serien-Publikationen (2791-2824)