Rozważania nad Księgą Elbląską - Maisel, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
I. Geneza Księgi w świetle Przedmowy. II. Naród ciężki czy poważany? III. Czas powstania Księgi. IV. Starożytne instytucje prawne w Księdze. V. Sądy boże. VI. Zblaźnienie się Polaków. Adresaci Księgi.