Doraźny sąd kryminalny klucza muszyńskiego (XVII - -XVIII w.) - Płaza, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1988)
Dzieje ustroju wsi i sądownictwa dla chłopów w dawnej Polsce należą ciągle do najbardziej zaniedbanych dziedzin nauki historycznoprawnej . Osobnych prac dawniejszych i nowszych z tego zakresu jest bardzo mało; niewiele uwagi poświęcają temu ważnemu zespołowi zagadnień dzieła o szerszym zakroju, poświęcone bądź w ogóle wsi, bądź w ogólności ustrojowi i prawu sądowemu dawnej Rzeczypospolitej.