Maria Frederika Gijswijt-Hofstra, Wijklaatsen vorr vervolgden (Azyle dla ściganych) - Maisel, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
Recenzja: Maria Frederika Gijswijt-Hofstra, Wijkplaatsen voor vervolgden. Asielverlening in Culemborg, Vianen, Buren, Leerdam en IJsselstein van de 16de tot eind 18de eeuw, De Bataafsche Leeuw. Bez d. i m. wyd. [1984] [Azyle dla ściganych. Udzielanie azylu w miastach Culemborg, Vianen, Buren, Leerdam i Ijsselstein od XVI do końca XVIII wieku].