Prejudykaty jako źródło prawa ziemskiego w dawnej Polsce - Lesiński, Bogdan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1990)
Stan badań. II. Postanowienie nieszawskie z 1454 r. dawnej Polsce o prejudykatach. Jego odbicie w zbiorach i pracach dawnych prawników polskich. III. Prejudykaty w Constitutiones et iura terrae Lanciciensis. IV. Tworzenie prejudykatów w sądach królewskich in curia i in conventu. V. Prejudykaty w zbiorach prawa XVI w. VI. Tworzenie prejudykatów w Trybunale Koronnym. VII. Zbiory wyroków i wykorzystywanie wyroków przy tworzeniu prywatnych zbiorów prawa. VIII. Prejudykaty w komentarzach dawnych prawników polskich. IX. Zakazy tworzenia prejudykatów trybunalskich. X. Zakończenie.