Losy unifikacji ustawodawstwa międzywyznaniowego w II Rzeczypospolitej - Krasowski, Krzysztof (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
I. Spadek po zaborcach. II. Spory wokół projektu rozporządzenia o występowaniu ze związków religijnych i zmianie wyznania. III. Praktyka administracyjna i orzecznictwo sądowe w sprawach międzywyznaniowych. IV. Konflikty międzyobrządkowe. V. Sytuacja prawna bezwyznaniowców.