Wypowiedzenie posłuszeństwa czy detronizacja Zygmunta III? Komentarz do aktu z 24 czerwca 1607 r. - Wisner, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
Wypowiedzenie przez rokoszan 24 czerwca 1607 r. posłuszeństwa Zygmuntowi III traktowane jest powszechnie jako równoznaczne z detronizacją. W istocie było tylko zawieszeniem układu, który zapoczątkowała elekcja i zatwierdziła koronacja.