Dożywocie w dyspozycjach królewskich za Jagiellonów - Matuszewski, Jacek S. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
I. Niejasności w literaturze. II. Dożywocie instytucją prawną a nie okolicznością faktyczną. III. Dożywocie tytułem prawnym nadań? IV. Dożywocie na nadaniach zastawnych do 1504 r. V. Zastosowania klauzuli dożywocia. VI. Dożywocie a użytkowanie nieodpłatne. VII. Rola dożywocia w realizacji egzekucji dóbr. VIII. Dożywocie prawem a nie przywilejem za Wazów. IX. Podsumowanie.