Edward Gintowt — w dwudziestolecie śmierci - Wołodkiewicz, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
18 września 1985 r. minęło 20 lat od chwili, gdy w wieku 65 lat zmarł prof. Edward Gintowt, kierownik Katedry prawa rzymskiego UW. Postać Profesora zatarła się we wspomnieniach nawet wielu tych, co go znali. Niewielu już zresztą na naszym Wydziale pamięta go jako kolegę lub nauczyciela. Wielu z obecnych tu nie widziało nigdy wysokiej charakterystycznej postaci prof. Gintowta, jego twarzy o fascynujących rysach i błyszczących inteligencją oczach. Z nieodłączną walizeczką i siatką na zakupy, zawsze w irchowych rękawiczkach, był postacią znaną na Wydziale i Uniwersytecie.