Seweryn Wysłuch i jego prace z dziejów Wielkiego Księstwa Litewskiego i Śląska - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Dla zobrazowania dzieciństwa i pierwszej młodości Seweryna Wysłucha najlepiej będzie oddać głos jemu samemu. Oto bowiem w rękopiśmiennym obszernym życiorysie sporządzonym przy obchodach dwudziestolecia Wrocławskiego Uniwersytetu napisał on: Urodziłem się 19 marca 1900 r. w majątku Pirkowicze, pow. Kobryń, Polesie, w starym gnieździe rodziny Wysłouchów, z Ojca Antoniego i Matki Seweryny ze Skarżyńskich, jako szóste dziecko...