Adam Vetulani (1901-1976) - historyk prawa kanonicznego - Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Jako badacz prawa kanonicznego Adam Vetulani był przede wszystkim mediewistą. Zainteresowanie tą dziedziną stanowiło naturalną konsekwencję jego pracy nad średniowiecznym prawem polskim, którą rozpoczął w seminarium Stanisława Kutrzeby w czasie swoich studiów uniwersyteckich w Krakowie w latach 1919-1925, przerwanych ochotniczą służbą wojskową w obronie Ojczyzny w 1920 r. Rola Kościoła i prawa kanonicznego w dziejach polskiej kultury prawnej stanowiła frapujące pole badawcze. Vetulani widział w średniowiecznym Kościele źródło postępu i zasadniczą przyczynę sprawczą związków Polski z Europą Zachodnią. Związki te dostrzegali wszyscy wybitni jego poprzednicy i mistrzowie. Badaczem działalności Kościoła był zwłaszcza nauczyciel Kutrzeby - Bolesław Ulanowski, historyk prawa kościelnego i prawa polskiego, przedwcześnie zmarły w 1919 r.