Kierunki badań nad prawem miast pomorskich i pruskich. Uwagi nad miejskim prawem sądowym - Maciejewski, Tadeusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Pierwsze, bardziej lokalne niż ogólne badania, co jest sprawą oczywistą, nad prawem miejskim miast pomorskich i pruskich rozpoczęli uczeni i pisarze niemieccy jeszcze w XVII w., a kontynuowali ich osiemnastowieczni następcy. Pośród nich najbardziej poczesne miejsce zajmowali: G. Lengnich, Μ. Hanow, J.H. Zernecke, J.H. Hauenstein i wielu innych, których zasługi polegały na stworzeniu pierwszych pionierskich, a jednocześnie wzorcowych i nadzwyczaj sumiennie przygotowanych opracowań, przy czym wartość udokumentowanych w nich źródeł jest zasadniczo bezdyskusyjna i niepodważalna. Stanowią one prawdziwą kopalnię wiedzy, do której musi sięgnąć każdy, kto interesuje się dziejami prawa nie tylko miejskiego, ale historią prawa w ogóle, gdyż rezultaty tych badań zazwyczaj zwycięsko przeszły próbę czasu, zapewniając ich twórcom trwałe miejsce w nauce.