Sądownictwo miasta Gdańska na tle ustroju sądów wybranych miast Niemiec i Polski - Kamińska, Krystyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
W epoce feudalnej ustrój sądów miejskich był zróżnicowany i zależał od rodzaju prawa, jakim rządziło się miasto. W odniesieniu do Gdańska pierwotnie było to prawo niemieckie w wersji lubeckiej, po opanowaniu zaś Gdańska przez Krzyżaków miastu nadano prawo magdeburskie w odmianie chełmińskiej. Obydwa te prawa znalazły zastosowanie w wielu innych miastach, przy czym prawem lubeckim z miast polskich rządziły się tylko nieliczne: oprócz Gdańska (przez okres ok. 100 lat po pierwszej lokacji) Tczew, Hel, Chojnice, Elbląg, Braniewo i Frombork. Większą popularnością, tak na ziemiach podległch Zakonowi Krzyżackiemu, jak i polskich, cieszyło się prawo chełmińskie.