Gotfryd Lengnich — historyk i prawnik. Szkic do portretu uczone - Salmonowicz, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1990)
Lengnich był najwybitniejszym Gdańszczaninem XVIII w. W ówczesnej Polsce nazwisko jego w kręgach wykształconych świeciło równie silnym blaskiem, jak nazwisko Heweliusza w dobie króla Jana III Sobieskiego. Mimo to pozostał do dzisiaj, zwłaszcza w szerszych kręgach czytelników, postacią mało znaną, a jego imponująca twórczość naukowa, acz wielokrotnie wysoko oceniana, pozostawała do tej pory w minimalnej mierze przedmiotem fachowych analiz z zakresu nadal jeszcze młodej dyscypliny, jaką jest historia nauki 1.Był zresztą przedstawicielem wybitnym aż dwóch równocześnie dyscyplin: prawa i historii. Stąd i trudności w ogarnięciu jego obfitej twórczości. Luki badawcze są olbrzymie. Na pełne zarysowanie zasługuje sylwetka Lengnicha jako polityka miejskiego i jego walka o prawa dysydentów w Polsce, a zwłaszcza walka o autonomiczne pozycje Prus Królewskich i swobody samego Gdańska.