Rewolucja a inne gwałtowne zmiany w państwie - Sobolewski, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1981)
I. Rozpocząć wypada od wyznaczenia zakresu rozważań — temat bo wiem jest tak rozległy, iż łacno zgubić się w gąszczu najrozmaitszych problemów. Zadanie swoje widzę tedy w ustaleniu kryterium odróżniającego rewolucje od innych gwałtownych zmian w państwie i następnie w próbie charakterystyki i typologii owych innych zmian. Nie jest skutkiem tego celem moich rozważań charakterystyka samej rewolucja. Pominę wszystkie szczegółowe kwestie związane z tym pojęciem, sprawy ewentualnych typologii rewolucji, analizę jej uwarunkowań, itp. Potrzebne jest mi tylko uchwycenie owej wyróżniającej rewolucje cechy (lub cech), która pozwoli oddzielić ją od gwałtownych zmian innego rodzaju. Charakterystyce rewolucji poświęcone są inne referaty naszego spotkania, zwłaszcza zaś rozważania prof. Waldenberga nad typologią rewolucji w doktrynie marksistowskiej.