Posłowie koronni na sejm warszawski w 1539 roku - Kaniewska, Irena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1980)
W zespole rachunków sejmowych przechowywanych w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie w księdze nr 33 zachował się spis posłów ziemskich koronnych, delegowanych na sejm, który obradował w Warszawie od 6 III do 23 IV 1589 r., a zwany jest także sejmem pacyfikacyjnym. Duże znaczenie, jakie dla badań nad dziejami wewnętrznopolitycznymi ma poznanie zarówno problematyki sejmów, jak i zespołu posłów w znacznej mierze kreujących historię zjazdów walnych i wyrażających myśl polityczną społeczności szlacheckiej, stało się czynnikiem skłaniającym do opublikowania odnalezionego zestawu. Za publikacją przemawiało także i to, iż zachowany spis odnosi się do jednego z najbardziej interesujących i ważnych sejmów epoki Zygmunta III. Poza tym omawiany spis jest jednym z ostatnich, jakie w XVI w. sporządzała rachunkowość skarbowa. Na przełomie osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych lat XVI stulecia zanika bowiem dotychczasowy zwyczaj wypłacania reprezentantom szlachty zryczałtowanych sum strawnego, pokrywanych bądź z dochodów przeznaczonych na utrzymanie mensae regiae, bądź z sum poborowych.