Z najnowszych badań nad historią prawa litewskiego - Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1980)
W 400-lecie założenia Uniwersytetu Wileńskiego i 450-lecie wydania I Statutu Litewskiego ukazał się — jako że jubileusze są zawsze elementem ułatwiającym publikacje — niewielki, ale zwarty i bogaty treściowo zbiór studiów i materiałów z historii prawa na Litwie w XV-XIX w. Zespół redakcyjny w składzie: V. Andriulis (red. nacz.), V. Radeliūnas i S. Vansevičius jest jednocześnie trzonem zespołu autorskiego, jako że na pięć zamieszczonym w tomie rozpraw cztery są pióra wyżej wymienianych badaczy. Teisés bruožai Lietuvoje XV-XIX, Teises Istorijos Studijos I, Lietuvos TSR Mosklų Akademija. Filosofijos, socjologijos ir teisés institutas, Vilnius 1980, ss. 127.