Kilka uwag o genezie galicyjskiego ruchu ludowego - Ludwikowski, Rett R. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1980)
Kilka uwag o genezie galicyjskiego ruchu ludowego (Refleksje nad książką A. Kudłaszyka, Myśl społeczno-polityczna B. Wysłoucha 1855-1937, Warszawa — Wrocław 1978).