Nieznany dokument króla Władysława Jagiełły - Petrani, Aleksy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
W roku 1960, w wydawnictwie źródłowym Polskiego Instytutu Historycznego w Rzymie, dr Edmund Winkler opublikował rękopis, który znalazł w archiwum kapituły trydenckiej. Rękopis ten, dedykowany Aleksandrowi Mazowieckiemu, mianowanemu w 1423 r. biskupem trydenckim, sporządzony został prawdopodobnie na początku 1424 r. w Krakowie. Przedstawia on pewnego rodzaju silva rerum, które zawiera nie tylko odpisy dokumentów i listów, lecz również i inne interesujące polskiego czytelnika materiały. Większość jednak materiałów stanowią listy różnych wystawców, które nieznany redaktor przepisał. Kodeks ten zawiera również liczne nie znane dotąd dyplomy i listy króla polskiego Władysława Jagiełły oraz jego drugiej żony Anny.