O genezie i dacie statutu krakowskiego Władysława Jagiełły - Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
W naszej literaturze historycznoprawnej zagadnienie statutu krakowskiego Władysława Jagiełły nie jest, jak dotąd jasno przedstawione. Statut ten występuje w rękopisach razem ze statutem warckim i to w większości przekazów pod jednym nagłówkiem. Tym się tłumaczy, że niejednokrotnie traktowano je łącznie i określano w dawniejszej literaturze wspólną nazwą „statutu warckiego”. Nie było to określenie ścisłe, na co zwrócił uwagę R. Hube. On to ustalił, że „statut warcki” złożony jest z dwóch odrębnych statutów: krakowskiego, pochodzącego według niego z r. 1420, oraz statutu warckiego właściwego, wydanego na zjeździe w Warcie w r. 1423. To wcześniejsze wydanie statutu krakowskiego, na kilka lat przed właściwym statutem warckim, istotnie z nim związanego, podnosi znaczenie kwestii genezy statutu krakowskiego. Problem ten wymaga naświetlenia tym bardziej, że — jak dotąd — genezą statutu krakowskiego Władysława Jagiełły literatura się nic zajmowała.